donderdag 30 augustus 2018

Scandinavisch DesignDiegene die me al een tijdje volgen, hier of op Instagram, kennen inmiddels mijn voorliefde voor het Scandinavisch interieur. De afgelopen jaren is het Scandinavisch wonen (Nordic Living) steeds meer mijn huis ingeslopen gecombineerd met een “touch of me”. 
Ik hou van het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout en inmiddels ook een betonnen vloer, en het minimalisme in inrichting en kleurgebruik wat bij mij zorgt voor rust. Er worden vooral lichte kleuren gebruikt. Begrijpelijk als je bedenkt dat de winters in Scandinavië lang en donker zijn.

Scandinavisch design is een design-beweging gekenmerkt door eenvoud, minimalisme en functionaliteit die is ontstaan in het begin van de 20e eeuw en die opbloeide in de jaren 50 in de vijf Scandinavische landen Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en IJsland. Een aantal grote designers zijn Arne Jacobsen (Egg Chair)Verner Panton (Panton Chair)Hans Wegner (Wishbone Chair) en Poul Henningsen (PH lamp). Ontwerpen die tot op de dag van vandaag in de belangstelling staan. Alhoewel er verschillen zijn is de eenvoud en de functionaliteit altijd duidelijk aanwezig en wellicht juist daarom tijdloos. 

De laatste jaren staat het "Scandiliving" ook hier in Nederland en België volop in de belangstelling en er vindt een ware revival plaats van de oude ontwerpen die wederom worden geproduceerd, maar er zijn ook volop succesvolle "nieuwe"merken die de wereld veroveren met hun designs. Veelal wordt de samenwerking gezocht met designers en of designstudio's en dat doen ze zeer succesvol. Niet gek dus dat ook hier de bekende interieurdesignwinkels een ruim aanbod laten zien van een groot aantal Scandinavische merken, zoals bijvoorbeeld bij Flinders die zowel in Nederland als in België online te vinden zijn. Ik moet bekennen dat ik heel wat tijd op hun site heb zitten rondstruinen en mijn wishlist is inmiddels veel te lang. 

Laat ik dus hiervoor eens een paar van mijn favoriete, hedendaagse, Deense merken en producten in de schijnwerpers zetten.


M E N U 

Zelf zeggen ze:We want to make the world better, less complicated, a little bit nicer to wake up to. Collaborating with super-talented designers, we make objects to be treasured now and forever”  en wat mij betreft lukt ze dat aardig, kijk zelf maar. Ik koos een aantal van mijn favorieten uit die stuk voor stuk niet zouden misstaan in mijn huis.

Boven:Plint Low salontafel ontworpen door Norm Architects
links onder: Afteroomchair ontworpen door Afteroom
rechts onder: Leonard Hanglamp ontworpen door Soren Rose Studio
(fotocredits: Menu)


F E R M  L I V I N G

Het begon ooit allemaal met behang, maar inmiddels hebben ze een totaal woonassortiment, teveel om op te noemen. Persoonlijk ben ik groot fan van de multifunctionele plant-box, heb er zelf dan ook twee. De ene in de badkamer (vol met toiletspullen) en de ander in de keuken (vol met olie, kruiden e.d.), maar natuurlijk is hij ook geweldig te gebruiken voor planten 😊  

Hun uitgangspunt is als volgt: “we challenge ourselves to shape the future and take pride in creating products that help you balance the contrasts of life”  onder andere zien in de volgende producten.

Boven: Ferm Living Ripple long drink glazen
links onder: Ferm Living Wire Basket met deksel
rechts onder: Ferm Living Plant Box
(fotocredits: Ferm Living)
Hay werd opgericht in 2002. Ik speel al een aantal jaren op mijn instagram flatlays met hun scharen zoals je onder andere hier kunt zien (de twee linker), maar ze hebben nog zoveel meer moois!

“ We strive to make a good design accessible to the largest possible audience”  en daar zijn ze in die korte tijd aardig in geslaagd. Op onderstaande foto’s zie je een aantal van hun producten. Ik ben er van overtuigd dat je deze vast al eens eerder bent tegengekomen, het origineel of een afgeleide ervan. En let ook eens op de namen die ze aan hun producten geven, ik hou van dat soort creatief denken.


Boven: Hay Strap Spiegel
links onder: (Don't Leave Me) DLM bijzettafel ontworpen door Thomas Bentzen
rechts onder: (About A Chair) AAC stoel ontworpen door Hee Welling
(fotocredits: Hay)
simpel kan zo mooi zijn (This post is made in collaboration with Flinders)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ik ben blij met een klein berichtje
I love it when you leave a message
♥ Karin